Főbb művek bemutatói, jelentős események

A Mise a medikusokért (Missa pro artis medicae studiosis) című és több rövidebb darabját (Opening to Eger, Laudate Dominum, Tizedik hét) tartalmazó kazetta 1999-ben jelent meg a Debreceni Orvostudományi Egyetem támogatásával, amely hanghordozót 2000-ben újra kiadtak (© DOTE Közművelődési Titkárság, 1998.). A kazettán a művek előadói: Hegyes Gabriella, a Sol Oriens vegyes kar és a debreceni LFZF növendékei Deményi Sarolta vezényletével. A millenniumi évben a Szent István Társulat a Mise partitúráját megjelentette Tardy László ajánlásával (© Szent István Társulat, 2000.). A 2000. április 12-i Mátyás templomi koncerten a Bartók Rádió zenés riportot készített a szerzővel, amely a 2000. augusztus 22-i Hangadó c. műsorban hangzott el.

 

A Sirályok a szabadság egén: Tisztelgés az 1956-os forradalom ifjúsága előtt című szimfonikus költemény a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem „1956” Alapítványának felkérésére a 2000. évi október 22-i ünnepélyre készült Győri Magda 1956 című novellája alapján. A mű nagysikerű ősbemutatóján a Műegyetem Szimfonikus Zenekarát Bartal László vezényelte, az ünnepséget az MTV1 és a Duna Televízió élőben közvetítette. Dr. Mádl Ferenc Köztársasági Elnök Úr a jelenlétével megtisztelt rendezvényre vonatkozó levelében külön kitért gratuláló szavaival a zenekari darabra. A mű 2001-ben megjelent a BME promóciós CD-jén a Műegyetemi Zenekar előadásában (©„Ars et Sanitas”, 2001.).
A zenemű partitúráját az „Ars et Sanitas” 2001-ben megjelentette Bartal László ajánlásával.
A szimfonikus költemény elhangzott 2006. október 20-án Pekingben, a Magyar Nagykövetség,Dr. Mészáros Sándor Nagykövet Úr és Mészáros Zsuzsanna Kulturális Attasé Asszony által rendezett ünnepségen a pekingi Xinya Kongqi Szimfonikus Zenekar (művészeti vezető: Nicholas M. Smith) előadásában, a szerző vezényletével.

 

Ercsi várossá válására írt nyitánya, az Ercsi üzenete 2000-ben jelent meg CD-n (© Ercsi Eötvös József Művelődési Ház, 2000).
A zenemű Ercsi „himnuszává” vált.

 

A Hazug románc című három felvonásos opera 2001-re készült el, a szövegkönyvet a zeneszerző ötlete alapján Győri Magda írta. A mű olasz nyelvű műfordítását 2002-ben Várnai Dóra, angol nyelvű fordítását 2006-ban Domján Linda készítette el. Az opera zenéje modern, de harmonikus dallamvilággal az XIX. századi operák előtt való tisztelgés jegyében készült.

2003. nyarára elkészült film promóciós célból, keresztmetszetben mutatja be a „Hazug románc” című operát és a zeneszerzőt. 2003. augusztus 29-én az Ercsi Eötvös Napok keretében szimfonikus zenekar és énekművészek közreműködésével hangzott el az opera keresztmetszet-bemutatója. A koncertfelvétel néhány részletét és a Debrecenben 2004-ben megrendezett 7th Congress of the International Society for Experimental Microsurgery megnyitójára Prof. Dr. Furka István felkérésére írt Commemoratio című ének-orgonafantáziát tartalmazó CD 2004-ben jelent meg (© Convention Budapest Kft., „Ars et Sanitas” , 2004.).

 

2009. április 17-én Németh Norbert zenéjének bemutatására nagyszabású koncert került megrendezésre Kínában Peking legfrekventáltabb koncerttermében, a Forbidden City Concert hall-ban. A koncert első felében a Hazug románc című három felvonásos operájának részletei hangzottak el olasz nyelven: amerikai, osztrák, svéd és kínai énekművészek tolmácsolásában a Xinya Kongqi Szimfonikus Zenekar (új neve: Peking Sinfonietta) előadásában, a nemzetközileg elismert brit Nicholas M. Smith, zeneakadémiai professzor vezényletével. A koncert második fele a „Szimfonikus utazás a Dunától a Jangcéig” címet viselte, amelyben elhangzott a Sirályok a szabadság egén, valamint a From Anatolia – Fantasia for Strings és a Mystic China – Symphonic pictures darabok ősbemutatójára került sor Jin Ye karmester, a Pekingi Zeneakadémia tanára vezényletével. A koncert Gerald M. Clarke (Írország) szponzorálásával jött létre.

 

2011. január 28-án Kijevben az Ukrán Zeneszerzők Szövetségének Székházában került megrendezésre Almássy Zoltán (Ukrajna) és Németh Norbert (Magyarország) szerzői estje "Musical Dialogues: Ukraine – Hungary" címmel a Kyivska Kamerata előadásában, Valerij Matyukhin vezényletével. A hangversenyen elhangzottak Almássy Zoltán Genesis, Chamber cantata és Nostalgia for cello című művei, valamint Németh Norbert From Anatolia – fantasia for strings, Három Aquarell és az erre az alkalomra komponált In Khmelnytsky’s Land (Hmelniczkij Földjén) című művei. A koncert a Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma és Kijevi Nagykövetsége támogatásával jött létre.

 

A Debreceni Egyetem Professzori Klub és elnöke, Prof. Dr. Oláh Éva felkérésére született meg a Laudatio Symphonica Universitatis Debreceniensis című szimfonikus mű, a Debreceni Egyetem Centenáriumi Ünnepségére. Ősbemutatójára a Centenáriumi Díszelőadáson, 2012. február 3-án a Csokonai Színházban került sor, a Zeneművészeti Kar Szimfonikus Zenekarát Hámori Máté vezényelte. A Centenáriumi Évhez kapcsolódóan az Orvos- és Egészségtudományi Centrum részére egy külön mű, az Ünnepi fanfár készült el, amely először a 2012. február 18-án megrendezett, DE OEC VII. Kapcsolat napján szólalt meg.

 

Az elmúlt néhány évben komponált fafúvós szólóhangszeres és kamaraművei (Három akvarell, Trio, Egy leprechaun bűvös titka, Memento, Monostorerdei diófák, Nyárutó) rendszeresen és sikerrel szólalnak meg az ország több koncerttermében (Nádor terem, Rátkai Klub, Bartók Béla Emlékház, MÜPA). Legutóbb, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Liszt termében, 2012. november 26-án Kováts Zoltán és Németh Norbert közös szerzői estjén, amelyet a Bartók Rádió rögzített.

 

2013. január 22-én átvehette a Debrecen Kultúrájáért Alapítvány Alkotói Ösztöndíját.

 

2013-ban a Bartók Plusz Operafesztivál által első alkalommal meghirdetett „A jövő kulcsa” című operaíró versenyen a Hazug románc című opera olasz változata (Romanza mendace) a legnagyobb közönségsikert aratva nyertes (megosztott elsődíjas) versenydarabként szerepelt.

Ugyancsak 2013-ban a Hazug románc című opera olasz változata a Boston Metro Opera (BMO) társulat által meghirdetett nemzetközi zeneszerző versenyen elnyerte a BMO Mainstage Award-ját.

Koncertek

Selected events

June 22-23, 2013

Opera Competition and Opera Gala
Bartok Plus Opera Festival

Piece: Mendacious romance (Romanza mendace)
National Theatre, Miskolc, Hungary


November 26, 2012

Recital of Norbert Nemeth
and Zoltan Kovats

Pieces: Ceremonial fanfare, Three aquarelles, Memento, Trio, Juglans of Monostorerdo, Leprechaun's magic secret, Late summer, Harlequin's song, Commemoratio
Liszt Concert Hall, University of Debrecen, Hungary


February 3, 2012

Centennial (1912-2012) Gala Performance

of the University of Debrecen
Piece: Laudatio Symphonica Universitatis Debreceniensis
Csokonai National Theatre, Debrecen, Hungary

 

January 28, 2011

Musical Dialogues: Ukraine - Hungary of Zoltan Almashi and Norbert Nemeth

Piece: From Anatolia, Three aquarelles, In Khmelnytsky's Land

House of the Union of Ukrainian Composers, Kiev, Ukraine

The concert was sponsored by the Ministry of Foreign Affairs and Kiev Embassy of the Republic of Hungary.

 

April 17, 2009

The Music of Norbert Nemeth
Pieces: Gulls on the skies of Freedom, Canyon voices, From Anatolia, Mystic China and selections from the opera Mendacious romance
Forbidden City Concert Hall, Beijing, P.R. China

November 22, 2008

Recital - Works by Norbert Nemeth
Pieces: Tenth Week, Three Aquarelles, Canyon voices, Harlequin's song, Commemoratio
Bela Bartok Memorial House, Budapest, Hungary

June 13, 2008

Recital - Works by Norbert Nemeth
Pieces: Tenth Week, Three Aquarelles, Canyon voices, Harlequin's song, and selections form the Mendacious romance
Bela Bartok Memorial House, Budapest, Hungary

October 20, 2006

Ceremonial Concert - 1956-2006
Piece: Gulls on the skies of Freedom
Jintai Art Museum, Beijing, P.R. China

The concert was organized by the Beijing Embassy of the Republic of Hungary.

August 29, 2003

Recital of Norbert Nemeth
Pieces: Gulls on the skies of Freedom and selections from the opera Mendacious romance
Eötvös József Culture House, Ercsi, Hungary

April 12, 2000

Church concert
Pieces: Laudate Dominum, Missa pro artis medicae studiosis
Matthias Church of Buda Castle, Budapest, Hungary

AND between 1998-2013

Over 50 recital, charity, ceremonial, chamber music and church concerts
Pieces: solo instrumental, chamber and vocal works.
Countrywide in Hungary (Budapest, Debrecen, Eger, Hatvan, Ercsi...)